Deelprogramma 4.2 Passende ondersteuning en zorg

4.2.5 Vluchtelingen en asielzoekers

Wij nemen onze verantwoordelijkheid bij het huisvesten, integreren en participeren van vergunninghouders. Na het regelen van huisvesting richten we ons op taalverwerving, opleiding, participatie, werk en gezondheid.
We bieden maatschappelijke begeleiding voor de groep inburgering-plichtige vergunninghouders (vaak ook wel aangeduid als statushouders). Met de vergunninghouder maken we een persoonlijk trajectplan. Daarbij zoeken we actief naar het ‘verborgen talent’ van individuen. Hiermee willen we voorkomen dat deze nieuwkomers langdurig aan de maatschappelijke zijlijn komen te staan. Alles is erop gericht om een snelle verbinding tot stand te brengen tussen de vergunninghouders en de Groningse samenleving.

Vergunninghouders met een uitkering bieden we ondersteuning vanuit het coördinatiepunt ‘Thuisin050’ van de Directie Werk en Participatie. Beleidsmatige sturing is belegd bij de Directie Maatschappelijke Ontwikkeling.
Belangrijke opgaven voor 2021 zijn het realiseren van de taakstelling huisvesting, het bieden van maatschappelijke begeleiding aan inburgering-plichtige vergunninghouders, de voorbereiding op de nieuwe Wet inburgering die per 1 juli 2021 van kracht wordt, het in beeld brengen van de doelgroep door middel van assessments en individuele trajectplannen en het uitvoeren van inburgeringstrajecten (de leerroutes) waarbij inburgering en 'meedoen' hand in hand gaan.
In de nieuwe Wet inburgering krijgt de gemeente de regie op de uitvoering van de inburgering en moet de gemeente zorgen voor een passend inburgeringsaanbod. Dit betreft een voor de gemeente nieuwe taak.

De activiteiten binnen het beleidsveld Vluchtelingen en asielzoekers vallen binnen Programma 1: Werk en inkomen, Programma 3: Onderwijs en Programma 8: Wonen.

We willen in Groningen voorkomen dat afgewezen asielzoekers en vluchtelingen zonder voorzieningen op straat belanden, met criminaliteit in aanraking komen of een risico voor de openbare orde vormen. We willen dat deze kwetsbare nieuwkomers in onze gemeente toekomstperspectief hebben, dan wel op respectvolle wijze toewerken naar een toekomstperspectief in het land van herkomst.
Met de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) die in Groningen per 1 april 2019 van start is gegaan, kunnen we ook in 2021 opvang bieden aan vreemdelingen zonder recht op verblijf of opvang.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Beoogd
2021

Aantal gehuisveste vergunninghouders

168

157

180

Aantal mensen in LVV-Groningen

230

250

240

Aantal personen dat in maatschappelijke begeleiding is genomen

175

125

135

Aantal ex-alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) met leefgeld

16

14

12

Hoe staan we ervoor?

In samenspraak met corporaties zoeken we naar manieren om aan de taakstelling huisvesting vergunninghouders te blijven voldoen. Vergunninghouders die aan de gemeente Groningen zijn toegewezen, krijgen maatschappelijke begeleiding en met het coördinatiepunt 'Thuisin050 ' hebben we de integratie en participatie van vergunninghouders een flinke impuls gegeven.

Met ingang van 1 april 2019 is in de gemeente Groningen een pilot-Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) met een maximale capaciteit van 300 plaatsen van start gegaan waardoor we, met financiering door het Rijk, opvang kunnen bieden aan afgewezen vreemdelingen zonder recht op verblijf of rijksopvang.

Wij subsidiëren Vluchtelingenwerk Noord Nederland voor het bieden van maatschappelijke- en juridische ondersteuning aan ex-Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (ex-AMV's).

Net als voor alle inwoners van de gemeente voert de GGD de publieke gezondheid asielzoekers en vergunninghouders uit op het gebied van jeugdgezondheidszorg, infectiebestrijding, collectieve gezondheidsbevordering, individuele preventie SOA/HIV, seksuele en reproductieve gezondheid.

Wat willen we bereiken in 2021?

Ook in 2021 willen we voldoen aan de taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders en vanaf het moment van koppeling aan de gemeente bieden we praktische hulp en ondersteuning door het aanbod van de maatschappelijke begeleiding voor vergunninghouders. We zorgen dat we goed voorbereid zijn op de invoering van de nieuwe Wet inburgering per 1 juli 2021. Om te zorgen dat meer vergunninghouders de inburgering met succes afronden en actief participeren in de Nederlandse samenleving, willen we elke vergunninghouder op maat de passende ondersteuning bieden, waarvoor we beschikken over een ruim aanbod aan (parallelle) trajecten.

De GGD wil alle kinderen tot 18 jaar van asielzoekers en vergunninghouders goed in beeld te hebben, jeugdgezondheidszorg aanbieden en bij bedreigingen van de gezondheid of ontwikkeling de juiste ondersteuning en zorg inschakelen.

Onverkort streven wij ernaar te voorkomen dat afgewezen vreemdelingen zonder voorzieningen op straat belanden.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • We huisvesten vergunninghouders in samenwerking met het COA en de woningcorporaties en we ontwikkelen huisvestingsarrangementen voor jonge alleenstaande vergunninghouders, die vanaf het moment dat ze 18 jaar worden door gemeenten moeten worden gehuisvest;
  • We bieden praktische hulp en maatschappelijke begeleiding aan vergunninghouders die in de gemeente Groningen komen te wonen en we blijven volop inzetten op het versterken van integratie en participatie van vergunninghouders waarbij het coördinatiepunt nieuwkomers een centrale rol vervult;
  • We ondersteunen de kwetsbare groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen (met verblijfsstatus) door hen te faciliteren in een overgang naar een zelfstandige woning en het ondersteunen van pleegzorg tot 21 jaar;
  • In de pilot-LVV bieden we sobere opvang aan vreemdelingen zonder opvang door het Rijk en ondersteunen hen in het verhelderen van een realistisch toekomstperspectief. We bieden juridische- en materiële ondersteuning aan uitgeprocedeerde vreemdelingen;
  • De GGD zet extra capaciteit in ten behoeve van de publieke gezondheid voor deze doelgroep gericht op jeugdgezondheidszorg, vroeg signalering, gezondheidsbevordering, leefstijl, overgewicht, bewegen, middelengebruik, seksuele gezondheid en versterken van gezondheidsvaardigheden.
Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 11:06:29 met de export van 07/05/2022 10:46:52