Het is belangrijk dat onze inwoners gezond, veilig en duurzaam leven. De openbare ruimte speelt hierin een grote rol met een groene inrichting. Onze fietsinfrastructuur verleidt een groot deel van onze inwoners tot bewegen. We willen de verleiding tot bewegen in de openbare ruimte vergroten. Naast bewegen is ook gezonde voeding een belangrijk aspect voor een gezond, veilig en duurzaam leven. In de openbare ruimte kunnen inwoners gemakkelijk door verschillende vormen in aanraking komen met gezond voedsel. Het zijn tevens plekken waar bewoners elkaar ontmoeten, samen nieuwe initiatieven ontplooien en daarmee bijdragen aan de sociale cohesie in wijken en dorpen.
Hoe staan we ervoor?
We hebben de voedselagenda geactualiseerd. De zes kernwaarden uit Healthy Ageing voor een gezonde gemeente werken we uit en passen we toe bij projecten in de gemeente. Voedsel is een belangrijk aspect bij het stimuleren van een gezond, veilig en duurzaam leven. Gezondheidsverschillen, biodiversiteit en klimaat vragen om maatregelen vanuit de voedselstrategie. Tegelijkertijd zien we kansen om verschil te maken door middel van activiteiten rondom voedsel. Dit doen we onder andere via het Europese project Horizon 2020 project Food Trail.
De openbare ruimte zetten we in voor gebruik en ontmoeting door het creëren van buurtfuncties in de buitenruimte. De Eetbare stad, Operatie Steenbreek, aanleg van geveltuintjes en groene gevels en onze ondersteuning van voedselinitiatieven zijn voorbeelden van bewoner/ondernemer gerichte acties die daar aan bijdragen.
De milieuthema’s geluid en lucht bepalen in sterke mate de lokale leefomgevingskwaliteit en kunnen bij langdurige blootstelling van invloed zijn op de gezondheid. De luchtkwaliteit in de gemeente is relatief goed. We voldoen aan de gezondheidskundige advieswaarden van de WHO voor fijnstof. Omdat de luchtkwaliteit in onze gemeente sterk wordt beïnvloed door de luchtverontreiniging die van elders wordt aangevoerd met de wind, is het nauwelijks mogelijk om de luchtkwaliteit hier met lokale maatregelen nog verder te verbeteren. Wegverkeerslawaai verminderen we via het actieplan wegverkeerslawaai 2018-2023. Alle bij ons bekende bodemverontreinigingen zijn tenminste beheerst. De nazorg en afronding van een aantal grote saneringen loopt de komende jaren door.
Wat willen we bereiken in 2021?
- Verkorten van de voedselketen, met daarin extra focus op verbinden van producenten, horeca en consumenten;
- Een schone en veilige bodem die past bij de gebruiksfunctie;
- Activiteiten in de ondergrond leiden niet tot maatschappelijk onacceptabele effecten;
- Een verdere afname van het verkeerslawaai in de gemeente en het waarborgen van een goed akoestisch binnenklimaat in (toekomstige) woningen langs drukke wegen. De goede luchtkwaliteit willen we behouden.
Wat gaan we hiervoor doen?
- We passen de kernwaarden van Healthy Ageing toe in projecten en beleidsontwikkeling;
- We ontwikkelen voedselketens waarin plek is voor iedereen via het Horizon 2020 project Food Trail;
- We zetten groenparticipatieprojecten als Operatie Steenbreek en anderen voort. acties en andere groene participatieacties;
- We beschermen de bodem en dragen zorg voor nazorglocaties;
- We ronden de sanering van de voormalige stortplaats Woltersum af. Zie ook de paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken - Ten Boer;
- We geven uitvoering aan het Actieplan wegverkeerslawaai 2018-2023, door onder andere stil asfalt bij groot wegonderhoud en nieuwe ontwikkelingen toe te passen en gevelisolatieprojecten met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit te voeren;
- We monitoren geluid bij onder andere evenementen en horeca en het adviseren hierover om klachten te voorkomen.