De woningmarkt in Groningen is al enkele jaren overspannen te noemen. Er is meer vraag dan aanbod. Ook staat de betaalbaarheid van woningen onder druk. De druk op de sociale huurwoningenvoorraad blijft onverminderd hoog, de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang. Woningen in de bestaande woningvoorraad worden steeds vaker als belegging gezien en worden gekocht door particuliere beleggers. De beschikbaarheid van betaalbare gezinswoningen neemt hierdoor af.
Met de fusie met de voormalige gemeente Haren en Ten Boer is de woningmarkt van Groningen uitgebreid met dorpse woonmilieus en meer landelijk gebied. In de dorpen van Ten Boer speelt de versterkingsopgave in verband met de aardbevingsproblematiek. We hebben aandacht voor de specifieke wensen van de dorpen als het om de woningbehoefte gaat.
Daarnaast hebben we te maken met grote uitdagingen binnen het sociaal domein. Dan gaat het om de afbouw van intramurale plaatsen in de ouderenzorg, de toenemende vergrijzing en geestelijke gezondheidszorg, maar ook de uitstroom van jongvolwassen uit jeugdhulpvoorzieningen met een verblijfscomponent. Bovendien vragen andere doelgroepen om aandacht: van ouderen en andere zorgbehoevenden tot groepen mensen die bewust anders willen wonen en zelf de regie willen nemen over de ontwikkeling en/of het beheer van hun huis.
Tot slot kampen we met forse klimaatopgaven. Dat gaat om de transitie naar duurzame energie, maar ook om het klimaatbestendig en aantrekkelijker maken van onze leefomgeving. Perioden van hitte en droogte zullen veel vaker voorkomen. Daarnaast zullen we te maken krijgen met momenten waarop het juist veel natter is. Die extremen hebben direct invloed op onze woon- en leefomgeving: daar moeten we wat mee.