Deelprogramma 10.3 Integriteit en veiligheid

10.3.2 Mensenhandel

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen of huisvesten van een persoon, met gebruikmaking van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel en bestaat uit verschillende categorieën:

  • Arbeidsuitbuiting: als iemand gedwongen wordt om te werken. En de inkomsten van dat werk (gedeeltelijk) moet afdragen en/of in mensonterende omstandigheden moet werken;
  • Seksuele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten;
  • Criminele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren. En de buit moet afdragen aan de uitbuiter.

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Beoogd
2021

Aantal in behandeling genomen potentiële casussen door de ketenregisseur

36

40

40

Hoe staan we ervoor?

In het Interbestuurlijk Programma (IBP 2018) zijn afspraken tussen Rijk en gemeenten vastgelegd over de aanpak van mensenhandel. In de nadere uitwerking daarvan blijkt dat gemeenten vanaf 2022 beleid moeten hebben over de aanpak van mensenhandel en passende regionale ondersteuning en nazorg kan bieden.

Wat willen we bereiken in 2021?

We willen mensenhandel tegengaan door het creëren van een onaantrekkelijk afzetgebied voor daders van mensenhandel. Daarbij beogen we een afname van mensenhandel. Wij realiseren ons dat het grotendeels een onzichtbaar delict is met een zeer geringe aangiftebereidheid.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • Wij werken aan actieve signalering van mensenhandel. Signalen worden gemeld bij de ketenregisseur mensenhandel (AVZ), waarna het signaal besproken wordt in een tweewekelijks overleg met de politie en de zorgcoördinator mensenhandel (MJD). Van hieruit worden ook eventuele acties uitgezet;
  • We hebben een aandachtsfunctionaris die optreedt als contactpersoon;
  • We sluiten aan bij de landelijke ontwikkelingen voor gemeentelijk beleid dat de aanpak van mensenhandel ondersteunt;
  • We handhaven in de vergunde en niet-vergunde (illegale) prostitutiebranche, zie ook 10.3.3.
Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 11:06:29 met de export van 07/05/2022 10:46:52