Deelprogramma 8.6 Cultuurhistorie en archeologie

8.6.1 Monumenten

We gaan zorgvuldig om met wat eerdere generaties Groningers ons nalieten. Via ons monumenten- en archeologiebeleid beschermen en behouden we ons cultuurhistorisch erfgoed, vanuit het besef dat de cultuurhistorie bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving en het vestigingsklimaat van de stad van vandaag en morgen.

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Beoogd
2021

Aantal adviezen met betrekking tot wijzigingsverzoeken bij rijks- en gemeentelijke monumenten.

232

260

300

Aantal vergunningaanvragen(verleend/ geweigerd) bij wijziging van rijks- en gemeentelijke monumenten.

155

136

175

Aantal bouwhistorische verkenningen en aantal bouwhistorische begeleidingen ten behoeve van vergunningverlening.

50

50*

50

*Het is aannemelijk dat Corona van invloed zal zijn op het aantal te behalen bouwhistorische onderzoeken en huisbezoeken.

Hoe staan we ervoor?

Vooruitlopend op de omgevingswet, waarbij strakke doorlooptijden gehanteerd worden, wordt ingezet om al in het vooroverleg helder te krijgen of voor een ingreep vergunning verkregen kan worden of niet. Met name ingrepen aan monumenten met gestapelde werkzaamheden op het gebied van verduurzaming, herbestemming, technische herstel en versterking kunnen complex zijn en daardoor veel tijd kosten. Dat is een belangrijke reden dat het aantal adviezen hoger ligt terwijl het aantal vergunningaanvragen lager is. Daarnaast zorgt de gemeentelijke herindeling voor hogere aantallen adviezen doordat het aantal beschermde monumenten is toegenomen, maar ook het grondgebied groter is geworden. De uitvoering van deze wettelijke taken staat hierdoor onder druk.

Wat willen we bereiken in 2021?

Afronding van de geleidelijke integratie en gelijkschakeling van het erfgoedbeleid en erfgoedwerk in de verschillende deelgebieden van de nieuwe gemeente. Naast ons reguliere werk (de uitvoering van wettelijke taken) zijn we bezig met gemeentelijk beleid, de realisatie van het actiepuntenprogramma uit de nieuwe Erfgoednota.

Wat gaan we hiervoor doen?

  • Continuering project Bouwhistorische Verkenningen Binnenstad;
  • Continueren monumentenbeleid; verstrekken van laagrentende leningen en subsidies;
  • Vervolg verduurzaming van erfgoed volgens in Erfgoednota afgesproken aanpak;
  • Cultuurhistorie gemeente breed gebiedsgericht inventariseren en waarderen ten behoeve van borging in ruimtelijke ordening;
  • Beleid en regelgeving in de verschillende deelgebieden op elkaar laten aansluiten.
Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 11:06:29 met de export van 07/05/2022 10:46:52