Kadernota 2021-2028
Op 30 oktober 2019 heeft de gemeenteraad de kadernota Kunst en cultuur voor iedereen 2021-2028 aangenomen. Het belangrijkste uitgangspunt is dat elke inwoner van de nieuwe gemeente Groningen op zijn of haar manier kan genieten van kunst en cultuur of zelf actief hieraan kan meedoen. Een sterk en duurzaam cultureel klimaat met een breed en divers aanbod aan activiteiten is hiervoor een voorwaarde. Daarom heeft de raad voor het eerst besloten om deze kadernota voor een periode van acht jaar vast te stellen. Zo geven we de culturele sector in Groningen duidelijkheid en een toekomstperspectief op de langere termijn. De kadernota is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Provincie Groningen.
Cultuurnota 2021-2024
Om toch de nodige flexibiliteit en ruimte voor vernieuwing te behouden, kiest de raad er in de uitvoering voor om twee cultuurnota’s te maken met een looptijd van ieder vier jaar. Deze nota’s omvatten de toekenningen voor meerjarige subsidies voor professionele culturele instellingen in de gemeente en de uitwerking van incidentele regelingen en programma’s die wij zelf initiëren. Voor de meerjarige subsidies konden instellingen tot 1 februari 2020 een aanvraag indienen. Deze hebben we ter beoordeling en advisering voorgelegd aan de Kunstraad Groningen. Op basis hiervan hebben we samen met de provincie Groningen een besluit genomen over de besteding van het beschikbare cultuurbudget. In de uitwerking en uitvoering van de cultuurnota zoeken we naar manieren om de culturele sector zo goed mogelijk te ondersteunen binnen onze mogelijkheden. Op deze manier zorgen we vanaf 1 januari 2021 en verder dat kunst en cultuur daadwerkelijk voor iedereen is en blijft.
We the North
We werken als stedelijke cultuurregio samen met de drie Noordelijke provincies en de steden Assen, Emmen en Leeuwarden aan de versterking van de culturele infrastructuur. In de periode 2021-2024 zetten we in op talentontwikkeling met Noord-Nederlandse netwerken van makers en instellingen en op vernieuwing in de sector. We voeren een gezamenlijke lobby richting het rijk en fondsen om de landelijke bijdrage op peil te houden. Jaarlijks is er circa 600.000 euro programmageld beschikbaar.
Coronacrisis beïnvloedt cultuur en evenementen
Door de getroffen maatregelen vanwege de coronapandemie heeft de cultuur- en evenementensector in Groningen aanzienlijke schade geleden. In de cultuursector is 60% van de werkenden ZZP’er, een groot deel hiervan zat vanaf 15 maart ineens zonder werk. De schade voor organisaties is hoger als er grote afhankelijkheid is van publieksinkomsten (entree, horeca, verkoop) en er relatief hoge vaste lasten zijn (gebouw, personeel, inkoop). In 2020 hebben we een steunpakket ingezet voor een groot deel van de sector waar wij als gemeente (mede)verantwoordelijk voor zijn. Dit kwam ten goede aan onder andere SPOT, Forum Groningen, Vera/Simplon, Groninger Museum en Grand Theatre. Een deel van dit pakket werd gecofinancierd door het Rijk en de provincie. Daarnaast financierde het Rijk zelf de meerjarige rijksgesubsideerde instellingen extra. Ons beeld is dat hiermee het omvallen van instellingen voorlopig is voorkomen. Omdat de ontwikkelingen onvoorspelbaar zijn, houden we nauw contact met de instellingen die wij meerjarig subsidiëren en bieden we maatwerk in de eventuele verdere ondersteuning. Aandachtspunten hierbij zijn de voorbereiding van nieuwe programmering en opdrachtverlening aan makers en kleine gezelschappen, zodat werkgelegenheid in de sector behouden blijft. Hiertoe stemmen we ook in Noordelijk verband af.