Programma 10 Veiligheid

Relevante ontwikkelingen

Een belangrijk deel van onze activiteiten die bijdragen aan een veilige gemeente - met name activiteiten die voortvloeien uit vastgestelde wetgeving en beleid - zetten we voort in 2021. Daarnaast zien we de volgende relevante ontwikkelingen:

Covid-19
Het afgelopen jaar zijn wij geconfronteerd met vergaande maatregelen in de bestrijding van het coronavirus.
Naast de bestrijding van het virus hadden deze maatregelen ook effect op onze inwoners en de openbare ruimte. De onzekerheid die deze nieuwe werkelijkheid met zich meebrengt werkt polariserend en het is de vraag hoe dit zich verder ontwikkelt.   

Kadernota Integrale Veiligheid
Er ligt een nieuwe kadernota Integrale Veiligheid 2021-2024, waarin specifiek aandacht is voor het dichter bij elkaar brengen van zorg en veiligheid. De uitvoering hiervan is een gezamenlijke opgave en vergt een goede en intensieve samenwerking tussen onze verschillende zorg- en veiligheidspartners.

Inzet op digitale veiligheid en cybercrime  
Traditionele vormen van criminaliteit raken steeds meer verweven met digitale criminaliteit. De vormen veranderen snel, veranderen voortdurend en zijn sterk grensoverschrijdend. We hebben al verschillende vormen van cyberaanvallen gezien, waaronder de aanval op het Citrix-netwerk waar vele overheidsinstellingen door geraakt werden en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland die is aangevallen met ransomware. Maar we zien ook slachtoffers van phishing, money muling (geldezel), cyberpesten en sexting. Als gemeente willen we onze bedrijven en inwoners weerbaar maken tegen deze vormen van criminaliteit.

Inzet op jeugd  
Wij passen de door de gemeenteraad vastgestelde ‘aanpak problematische jeugdgroepen’ uit 2018 toe in alle wijken en dorpen waar zich volgens de lokale vierhoek (lokale driehoek aangevuld met de portefeuillehouder jeugd) een problematische jeugdgroep ontwikkelt. De aanpak heeft tot doel een jeugdgroep zo snel mogelijk uit elkaar te laten vallen en de individuele groepsleden en hun gezinnen hulpverlening en zorg op maat te bieden en indien nodig repressieve en justitiële maatregelen op te leggen.
Wij gaan onderzoeken of voor deze jongeren eventueel een top x aanpak zinvol kan zijn. Het betreft dan niet enkel jongeren die in groepsverband opvallen, maar ook individuele jongeren die in beeld komen door bijvoorbeeld criminele activiteiten. Voor deze jongeren hebben we geen sluitende aanpak.

Maatschappelijke onrust en polarisatie
Wij zien steeds meer groepen ontstaan in de samenleving die van zich laten horen via demonstraties. De tegenstellingen verscherpen, zoals ook de maatregelen en de onzekerheid die samenhangen met de maatregelen omtrent het COVID-19 virus, polariserend werken. In toenemende mate moeten wij inzet leveren voor een veilig verloop van demonstraties. Het is noodzakelijk dat wij het verloop van een demonstratie (of evenement) goed kunnen blijven monitoren middels cameratoezicht in de binnenstad.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Als wij als gemeente definitief meedoen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, zijn wij kosten en inzet kwijt aan de uitvoering hiervan. Het Rijk compenseert dit grotendeels.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 11:06:29 met de export van 07/05/2022 10:46:52