Deelprogramma 9.1 Onderhoud en beheer van de openbare ruimte

9.1.2 Riolering en water

We zorgen voor een goed functionerend water- en rioleringssysteem. Hiermee zorgen we voor het welzijn van mens en dier en borgen we de kwaliteit van het milieu zoals vastgesteld in het Groninger water- en rioleringsplan. In 2019 hebben we voor het hele gemeentelijk gebied één nieuw integraal water- en rioleringsplan gemaakt voor de periode 2020 – 2024. In dat plan is vastgelegd hoe we de komende jaren vorm willen geven aan onze zorgplicht voor riolering en water. Met de Waterschappen en het Waterbedrijf werken we aan verdere samenhang van het waterbeleid in het Waterakkoord.

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren

Behaald
2019

Beoogd
2020

Beoogd
2021

Toename oppervlakte (ha) verharding waar regen- en afvalwater wordt gescheiden.

5

4,2

4

Hoe staan we ervoor?

In Groningen is de basis op orde wat betreft riolering en water. De kosten voor onze inwoners zijn, ten opzichte van andere gemeenten in de regio en ten opzichte van vergelijkbare gemeenten landelijk, laag. Dit blijkt onder andere uit de landelijke benchmark waaraan we elke twee jaar deelnemen.Klimaatverandering zorgt ervoor dat de opgaven op het gebied van water en riolering veranderen. Conform het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben we het thema klimaatadaptatie in gemeentelijk beleid verankerd. In 2018 hebben we een klimaatstresstest uitgevoerd en de uitkomsten van deze stresstest zijn de basis voor een strategische klimaatagenda.

Wat willen we bereiken in 2021?

We continueren de uitvoering van het nieuwe GWRP (Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan). Het GWRP is in de eerste plaats een beheerplan voor riolering en oppervlaktewater. Het gaat over het efficiënt en doelmatig in stand houden van het (afval)watersysteem. Het beheer ontwikkelt zich: de belangrijkste speerpunten van dit moment zijn klimaatadaptatie, waterkwaliteit, ketenoptimalisatie en duurzaamheid.

Wat gaan we hiervoor doen?

  •  Uitvoeren van het waterstructuurplan Westrand. Dit plan heeft tot doel de kwaliteit en doorstroming van het oppervlaktewater in dit gebied te verbeteren. Zie ook de paragraaf 2: Duurzaamheid ;
  • Vervangen en herstellen riolen.
  •  We gaan bijna 5000 meter riool vervangen en afkoppelen (Oost Indische buurt Groningen en Glimmen);
  •  Uitbreiden van de scheiding tussen regenwater- en afvalwaterafvoer (afkoppelen). Zie ook de paragraaf 2: Duurzaamheid;
  •  Uitbreiden natuurlijke inrichting vijveroevers. Zie ook de paragraaf 2: Duurzaamheid;
  • Baggeren vijvers;
  • We gaan vijvers koppelen in Lewenborg om de waterkwaliteit te verbeteren;
  • We gaan het gemaal Geert Huizinga aanpassen ten behoeve van afvalwatersturing en aanleg Waterslag 3.
Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 11:06:29 met de export van 07/05/2022 10:46:52